Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το El Sistema Greece είναι ένα μουσικό πρόγραμμα το οποίο από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά -ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- χάρη στη μουσική αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Το μοντέλο που ακολουθούμε επιδιώκει:

α) να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει τα παιδιά.

β) να φέρει κοντά όλα τα παιδιά και τις διαφορετικές ομάδες που συμμετέχουν, στοχεύοντας στην κοινωνικής τους ένταξη.

γ) τη διοργάνωση φιλόδοξων συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό οι νεαροί μουσικοί να παρουσιάζονται στο κοινό, αποκτώντας έτσι ολοκληρωμένες μουσικές εμπειρίες.

Η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα και ένα ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ένταξης. Η εκπαιδευτική μας προσέγγιση βασίζεται στη μέθοδο του κοινωνικού προγράμματος El Sistema της Βενεζουέλας, ένα πρόγραμμα που υιοθέτησαν 60 χώρες σ’ όλο τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί από τη UNICEF για την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας. Βασίζεται στο συνδυασμό μάθησης και καλλιτεχνικής αρτιότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις, γεγονός που αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικό για τους μαθητές. Στη σκηνή τα παιδιά είναι αληθινοί καλλιτέχνες, αμφισβητώντας κάθε στερεότυπο και αποδεικνύοντας τις δυνατότητές τους ως μέλη μιας μουσικής κοινότητας.

Το El Sistema Greece γεμίζει την Αθήνα μουσική:

Στους Προσφυγικούς Καταυλισμούς Σκαραμαγκά και Ελαιώνα, στο Μοσχάτο σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή, στον Άλιμο σε συνεργασία με τα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα και στο νέο χώρο του El Sistema Greece στην Κυψέλη, παιδιά και νέοι μαθαίνουν, τραγουδούν και παίζουν μουσική. Παράλληλα, προσφέρουμε μαθήματα μουσικής και σε άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης σε συνεργασία με τους οργανισμούς Έλιξ, Zeuxis και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στα γραφεία του El Sistema Greece, στην οδό Κυψέλης 62, στη ζωντανή πολιτισμική γειτονιά της Κυψέλης, 250 τ.μ. γεμίζουν καθημερινά με μουσική, φιλοξενώντας δωρεάν τμήματα χορωδίας, βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου, τρομπέτας, γαλλικού κόρνου. Αναπτύσσουμε συνεχώς προγράμματα και σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς και κοινοτικά κέντρα σε όλη την Αθήνα και σύντομα πρόκειται να αναπτύξουμε τις δράσεις μας και στη Θεσσαλονίκη.

Το Πρόγραμμα El Sistema Greece ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016 με την κοινή προσπάθεια του Impact Hub Athens και του Anis Barnat με σκοπό την ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων παιδιών μέσω της μουσικής. Στο πλαίσιο της κοινής του συνεργασίας, ιδρύθηκε στην Ελλάδα και η Νεανική Ορχήστρα El Sistema Greece (El Sistema Greece Youth Orchestra) τον Οκτώβριο του 2017. Το 2018 τα μέρη από κοινού αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσφορά τους στον παραπάνω σκοπό μέσα από δύο ξεχωριστές δομές. Ο Anis Barnat δημιούργησε τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ‘‘El Sistema Greece’’ και το Impact Hub Athens δημιούργησε μια Κοινότητα Τέχνης που χρησιμοποιεί προγράμματα και δραστηριότητες εμπνευσμένα από τη μεθοδολογία, πρακτική και προσέγγιση του ‘‘El Sistema’’. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε μέρος αναγνωρίζει την πολύτιμη συνεισφορά του άλλου μέρους και ταυτόχρονα από κοινού διαφυλάσσουν την κληρονομιά που δημιούργησαν τα δύο χρόνια της παρουσίας του El Sistema στην Ελλάδα.

 
 
IMG_8397.JPG

Η Γνώμη των Μαθητών μας

«Ναι, για τη συλλογική προσπάθεια για χάρη της Μουσικής και για το αποτέλεσμα που μας κάνει να νιώθουμε χαρά που συμμετείχαμε. Ναι, γιατί γνώρισα μουσικούς και μαέστρους οι οποίοι με κινητοποίησαν να συνδυάσω τη μελέτη για το βιολί με ό,τι άλλο είχα για το σχολείο. Ναι, γιατί μου αρέσει η ιδέα να δίνεις χαρά σε ανθρώπους που ξαφνικά άλλαξε η ζωή τους προς το χειρότερο και μέσω της ορχήστρας βρίσκουν ξανά δύναμη».

— Απάντηση μαθητή του ESG όταν ρωτήθηκε αν θα συνεχίσει να είναι μέλος της ορχήστρας


Η Γνώμη των Γονιών…

«Όταν φτάσαμε στον καταυλισμό, ανησυχούσα πολύ. Ήταν ντροπαλός, δεν είχε φίλους. Με τη μουσική, όμως, έκανε φίλους, βελτίωσε τη γλώσσα και μιλάει περισσότερο, έχει αυτοπεποίθηση. Είναι διαφορετικός πια, σας ευχαριστώ».

— Μητέρα μαθητή βιολιού στον Σκαραμαγκά

IMG_8367.JPG