Our Mission

Εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία και την πρωτότυπη παιδαγωγική μεθοδολογία του El Sistema Βενεζουέλας, το El Sistema Greece προσφέρει δωρεάν μαθήματα χορωδίας και ορχηστρικών οργάνων σε παιδιά και νέους από διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το El Sistema Greece γεμίζει την Αθήνα μουσική: Στους Προσφυγικόυς Καταυλισμόυς του Σκαραμαγκά και του Ελαιώνα, στο Μοσχάτο σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή, στον Άλιμο σε συνεργασία με τα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα, στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με την κοινοτική δομή Ένα Παιδί, Ένας Κόσμος αλλά και στο νέο χώρο του El Sistema Greece στην Κυψέλη, παιδιά και νέοι μαθαίνουν, τραγουδούν και παίζουν μουσική.  Στα γραφεία του El Sistema Greece, στην οδό Κυψέλης 62, στη ζωντανή πολιτισμική γειτονιά της Κυψέλης, 250τ.μ. γεμίζουν καθημερινά με μουσική, φιλοξενώντας δωρεάν τμήματα χορωδίας, βιολιού, βιόλας και τσέλου. Αναπτύσσουμε συνεχώς προγράμματα και σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς και κοινοτικά κέντρα σε όλη την Αθήνα και σύντομα πρόκειται να αναπτύξουμε τις δράσεις μας και στη Θεσσαλονίκη. 

Τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησης του οργανισμού στην Ελλάδα, το 2016,  πραγματοποιήθηκαν περίπου 380 ώρες μαθημάτων βιολιού και χορωδίας από το El Sistema Greece ενώ τον επόμενο χρόνο προστέθηκαν επιπλέον μουσικά όργανα, όπως τσέλο και βιόλα, και οι ώρες έφτασαν τις 1.099. Το 2018 στο πρόγραμμα του El Sistema Greece προστέθηκαν και μαθήματα τρομπέτας ενώ στόχος είναι σταδιακά να ακολουθήσουν όλα τα ορχηστρικά όργανα. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1.250 παιδιά και νέοι ηλικίας 5-26 ετών έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις του El Sistema Greece.


2018

1331 ώρες

2016

380 ώρες

2017

1099 ώρες


 
IMG_9214.JPG

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

Το πρόγραμμα του El Sistema Greece υλοποιείται από Έλληνες δασκάλους μουσικής υπό την εποπτεία ενός παιδαγωγικού υπεύθυνου, ο οποίος υποστηρίζει τους δασκάλους και συνεργάζεται μαζί τους για την προσαρμογή του προγράμματος στις μεταβαλλόμενες ανάγκες. O Μουσικός Διευθυντής του El Sistema Greece, από τη Βενεζουέλα, σε συνεργασία με παιδαγωγούς από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, σχεδιάσει την παιδαγωγική του El Sistema Greece.

Συνεργαζόμαστε με άλλες ΜΚΟ στους προσφυγικούς καταυλισμούς και σε κοινοτικά κέντρα, με τις ελληνικές αρχές καθώς και με τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας, προκειμένου οι μαθητές μας να έχουν  την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συναυλίες στις μεγαλύτερες σκηνές και να απολαμβάνουν τη χαρά της σκηνής.

Ανεξαρτήτως  καταγωγής, όλα τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μουσικής του El Sistema Greece χάρη στους συνεργαζόμενους  διερμηνείς, οι οποίοι προέρχονται από προσφυγικές κοινότητες. Διάσημοι και καταξιωμένοι μαέστροι, καλλιτέχνες και παιδαγωγοί από όλο τον κόσμο προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στα παιδιά και στους δασκάλους του El Sistema Greece. Αναζητάμε πάντα τις πιο σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές ώστε να συνεχίσουμε την αποστολή μας και να διαμορφώσουμε μία καινοτόμο παιδαγωγική μέθοδο.

Αποστολή μας είναι να φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής.

ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Δουλεύουμε με Έλληνες δασκάλους υπό την επίβλεψη ενός παιδαγωγικού υπεύθυνου. Συνεργαζόμαστε με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς προσφύγων, τις αρμόδιες αλλά και με τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα. Όλοι οι διερμηνείς προέρχονται από προσφυγικές κοινότητες.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Καταξιωμένοι μαέστροι, καλλιτέχνες και παιδαγωγοί δουλεύουν με τους μαθητές και υποστηρίζουν τους δασκάλους μας. Ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές εκπαίδευσης, προχωράμε στην επίτευξη του στόχου μας και στη διαμόρφωση μιας καινοτόμου παιδαγωγικής.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Διοργανώνουμε συχνά συναυλίες για τους γονείς των μαθητών, άλλους πρόσφυγες και διεθνείς ΜΚΟ θέλοντας να βγει προς τα έξω το καλό που συμβαίνει στους καταυλισμούς και στα κοινωνικά κέντρα. Τα παιδιά μπαίνουν σε ρόλο καλλιτεχνών, προσφέρουν χαρά στο κοινό τους ενώ παράλληλα, ενισχύεται και η αυτοπεποίθησή τους.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ενσωμάτωση των προσφύγων με Έλληνες νεαρούς μουσικούς καθώς και παιδιά από κοινότητες μεταναστών με μακροχρόνια παραμονή στην Ελλάδα από το 2016.

 

“Ουσιαστικά, η ορχήστρα και η χορωδία δεν είναι απλές καλλιτεχνικές δομές. Είναι παραδείγματα και σχολεία κοινωνικής ζωής γιατί το να τραγουδάς και να παίζεις μουσική μαζί με άλλους, σημαίνει συνύπαρξη προς την τελειότητα και την αριστεία, ακολουθώντας αυστηρή οργάνωση και πειθαρχεία προκειμένου να επιτευχθεί η αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ φωνών και οργάνων.

Έτσι, τα παιδιά αναπτύσσουν πνεύμα αλληλεγγύης και αδελφικότητας, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους και αποκτούν ηθικές και αισθητικές αξίες που σχετίζονται με τη μουσικήσε κάθε της έκφανση. Γι’ αυτό η μουσική είναι τόσο σημαντική”.

Maestro José Antonio Abreu, ιδρυτής του El Sistema (1939-2018)

 
Jose Antonio Abreu_ El Sistema
 
IMG_9357.JPG

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μέσω της μουσικής εκπαίδευσης ενισχύεται η ευημερία των παιδιών. Στο El Sistema Greece ενθαρρύνουμε το διάλογο, παρέχουμε μια θετική εμπειρία κοινής δημιουργίας και αναπτύσσουμε την ικανότητα των παιδιών να δουλεύουν ομαδικά δημιουργώντας μια κοινότητα.