Our Mission

Εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία και την πρωτότυπη παιδαγωγική μεθοδολογία του El Sistema Βενεζουέλας, το El Sistema Greece προσφέρει δωρεάν μαθήματα χορωδίας και ορχηστρικών οργάνων σε παιδιά και νέους από διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το El Sistema Greece γεμίζει την Αθήνα μουσική: Στους Προσφυγικούς Καταυλισμούς του Σκαραμαγκά και του Ελαιώνα, στο Μοσχάτο σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή, στον Άλιμο σε συνεργασία με τα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα αλλά και στο νέο χώρο του El Sistema Greece στην Κυψέλη, παιδιά και νέοι μαθαίνουν, τραγουδούν και παίζουν μουσική.  Στα γραφεία του El Sistema Greece, στην οδό Κυψέλης 62, στη ζωντανή πολιτισμική γειτονιά της Κυψέλης, 250τ.μ. γεμίζουν καθημερινά με μουσική, φιλοξενώντας δωρεάν τμήματα χορωδίας, βιολιού, βιόλας και τσέλου, τρομπέτας και γαλλικού κόρνου. Παράλληλα, προσφέρουμε μαθήματα μουσικής και σε άλλα σημεία της Αθήνας σε συνεργασία με τους οργανισμούς Έλιξ, Zeuxis και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Αναπτύσσουμε συνεχώς προγράμματα και σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς και κοινοτικά κέντρα σε όλη την Αθήνα και σύντομα πρόκειται να αναπτύξουμε τις δράσεις μας και στη Θεσσαλονίκη. 

Την πρώτη χρονιά δραστηριοποίησης του οργανισμού στην Ελλάδα, 2016-2017,  πραγματοποιήθηκαν περίπου 380 ώρες μαθημάτων βιολιού και χορωδίας από το El Sistema Greece ενώ τον επόμενο χρόνο, 2017-2018, προστέθηκαν επιπλέον μουσικά όργανα όπως τσέλο και βιόλα και οι ώρες έφτασαν τις 1.099. Το 2018-2019 στο πρόγραμμα του El Sistema Greece προστέθηκαν και μαθήματα τρομπέτας και γαλλικού κόρνου και οι ώρες μουσικής έφτασαν τις 1.834! Στόχος είναι σταδιακά να ακολουθήσουν όλα τα ορχηστρικά όργανα. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1.500 παιδιά και νέοι ηλικίας 5-26 ετών έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις του El Sistema Greece.


2018-2019

1834 ώρες

2016-2017

380 ώρες

2017-2018

1099 ώρες


 

Οι αρχές μας

Στόχος μας είναι να φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά, ανεξαρτήτως καταγωγής.

ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το πρόγραμμα του El Sistema Greece υλοποιείται από Έλληνες δασκάλους μουσικής υπό την εποπτεία ενός παιδαγωγικού υπεύθυνου, ο οποίος υποστηρίζει τους δασκάλους και συνεργάζεται μαζί τους για την προσαρμογή του προγράμματος στις μεταβαλλόμενες ανάγκες. O μουσικός διευθυντής του El Sistema Greece, από τη Βενεζουέλα, σε συνεργασία με παιδαγωγούς από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, σχεδιάσει την παιδαγωγική του El Sistema Greece. Συνεργαζόμαστε με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς προσφύγων, τις αρμόδιες αλλά και με τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα. Όλοι οι διερμηνείς προέρχονται από προσφυγικές κοινότητες.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Καταξιωμένοι μαέστροι, καλλιτέχνες και παιδαγωγοί δουλεύουν με τους μαθητές και υποστηρίζουν τους δασκάλους μας. Ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές εκπαίδευσης, προχωράμε στην επίτευξη του στόχου μας και στη διαμόρφωση μιας καινοτόμου παιδαγωγικής.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ενσωμάτωση των προσφύγων με Έλληνες νεαρούς μουσικούς καθώς και παιδιά από κοινότητες μεταναστών με μακροχρόνια παραμονή στην Ελλάδα από το 2016.

 

“Ουσιαστικά, η ορχήστρα και η χορωδία δεν είναι απλές καλλιτεχνικές δομές. Είναι παραδείγματα και σχολεία κοινωνικής ζωής γιατί το να τραγουδάς και να παίζεις μουσική μαζί με άλλους, σημαίνει συνύπαρξη προς την τελειότητα και την αριστεία, ακολουθώντας αυστηρή οργάνωση και πειθαρχεία προκειμένου να επιτευχθεί η αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ φωνών και οργάνων. Έτσι, τα παιδιά αναπτύσσουν πνεύμα αλληλεγγύης και αδελφικότητας, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους και αποκτούν ηθικές και αισθητικές αξίες που σχετίζονται με τη μουσική σε κάθε της έκφανση. Γι’ αυτό η μουσική είναι τόσο σημαντική”.

Maestro José Antonio Abreu, ιδρυτής του El Sistema (1939-2018)

 
Jose Antonio Abreu_ El Sistema
 
IMG_9357.JPG
 

Πρεσβευτές

Joyce DiDonato

 

Il Pomo d’Oro

«Πιστεύουμε ότι η ορχήστρα Il Pomo d’ Oro, μια ομάδα “μουσικών μεταναστών” με διάφορες εθνικότητες, είναι ο ιδανικός πρεσβευτής της ιδέας του El Sistema και θεωρούμε ηθική μας υποχρέωση να βοηθήσουμε με αυτό που ξέρουμε καλύτερα: τη μουσική. Συνεργαζόμαστε με το El Sistema Greece ως ομάδα δίνοντας συναυλίες και συμμετέχοντας σε μουσικά εργαστήρια αλλά και μεμονωμένα, παρέχοντας συμβουλευτικά μαθήματα και διδασκαλία».

Τα μέλη της ορχήστρας Il Pomo d' Oro είναι πρεσβευτές του El Sistema Greece από την αρχή του προγράμματος, το φθινόπωρο του 2016. Τον Ιούλιο του 2018, η ορχήστρα επισκέφτηκε τον Προσφυγικό Καταυλισμό του Σκαραμαγκά συμμετέχοντας σε masterclasses και παραδίδοντας μαθήματα μουσικής στους μαθητές του.

Δείτε το βίντεο από την τελευταία τους επίσκεψη.